lions Türkiye Lions Türkiye

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI

Değerli Lionlar, Sevgili Leolar ;

8 Mart’ın yürek burkan öyküsü 1857’ye tarihlense de … Bu iz bırakan utancın, sonsuza taşınabilmesi fikri… Yani, “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasının kabul edilişi, daha 1970’lerin sonuna doğru, ancak mümkün olabilmiştir. Türkiye’de ise 1921’den beri kutlanıyor.

Asıl garip olan, Birleşmiş Milletler’in web sitesinde, günün tarihine ilişkin bölümün açıklamaları arasında, kutlamanın, (nedense?) New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmadığıdır!

New York’u kendi vicdanı ile baş başa bırakıp, Kastamonu’ya uzanalım..! Bir Türk kadınının günlüğünden bazı satırbaşlarını paylaşmak istiyorum sizlerle… 1910 doğumluydu. O doğduğunda, daha “Birinci Büyük Savaş” patlamamıştı. İki yaşındaydı. Titanik battı; Filikalara önce kadınlar ve çocuklar bindirilmiş olsa bile, 1517 yolcu öldü. 1913’te Kadınlar ilk kez devlet memuru olarak çalışmaya başladı.

“İnas Darülfünunu” adı altında kızlar için bir yüksek öğretim kurumu açıldığında, dört yaşına basıyordu. Beş yaşına geldiğinde “Çanakkale geçit vermiyordu”, fakat ailesinden cepheye gidenler de geri dönmemişti…

1922’de Yedi kız öğrencinin Tıp Fakültesine kayıt yaptırdığını duydu. Cumhuriyet ilan edilirken on üç yaşındaydı. 1925’te Kastamonu ve İnebolu’ya yaptığı seyahatlerde, Gazi halka şapkayı gösterirken oradaydı…

1926’da “Medeni Kanunun kabul edildiğini, kanun ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemelerin kaldırıldığını, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındığı”nı söylediler.

Afet (İnan) Hanım’ın, partiye yazılan ilk kadın üye olduğu yıl, Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile kadın ve çocukların korunmasına ilişkin ilk düzenlemeler yapılırken, Meclis, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını da tanıyan “ Belediye Kanunu’nu kabul ederken, ilk Türk Kadın Yargıçlar Nezahet (Güreli) ve Beyhan Hanım Asliye Mahkemesi üyeliğine atanırken, “Edirne Muallim Mektebi”nden 1930’da mezun oldu

Geceleri yatakhanede, devrin moda şarkısı olan “Senelerce aşkı anmış mahzun kalpler hep ağlarmış”ı terennüm ettiklerini anlatırdı; sesi güzeldi. Klasik keman çalardı. Fransızca okumuştu; eski yazıyı da bilirdi.

1932’de anne oldu. Küçücük kızıyla bir köyden diğerine ulaşabilmek için at binmeyi, silah kullanmayı öğrendi. İyi Poker oynardı. Rakı da içerdi.

O’nun yaşadığı yıllarda, “8 Mart” öyle gümbür gümbür filan kutlanmazdı memlekette. Renkli televizyonu gördü ama İnternet’e yetişemedi. Nüfus kağıdında “Karne Devri”nin gölgeleri vardı. O bir Cumhuriyet kadınıydı…

Demem odur ki, O’nun günlüğü, Türk Kadınının, “8 Martlar”dan çok önce başlamış aydınlanma mücadelesini anlatmaktadır… Gün onların kazanımlarına sahip çıkma günüdür.

8 Mart Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun..

Lions Sevgi ve Saygılarımla,

Nasuhi ÖNDERSEV
Konsey Başkanı

Değerli Lion ve Leo Dostlarım,

1857 yılında kadınların, özgürleşme talebi için toprağa attığı tohumun ürünü olan ”8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nde, tüm güzelliklerin en önemli emekçileri olan kadınları kutluyorum. 
Toplumsal eşitlik zihniyetinin yerleştirilmesinde ve konuya duyarlılığın arttırılmasında Uluslararası  Sivil Toplum Kuruluşu olan  Lions Kulüp Üyelerinin ortak noktasının, tek ses ve tek nefes olarak sahalarda daha çok çalışmak olduğunu unutmayalım.

Kadının insan haklarının korunduğu ve geliştirildiği, toplumsal yaşamın her alanında konumlarının güçlendirildiği, Kadınlara karşı her tür ayrımcılığın önlendiği,
Kadınların kalkınma süreçlerine tam katılım sağladığı bir “Türkiye”  için, hep birlikte el ele olalım gücümüze güç katalım.

PDG Neşe Başak Güner
MD 118 Kadın ve Aile Ulusal Komisyon Başkanı

 

Sayın Lion’lar, Sayın Leo’lar,

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu farkındalık günü kutlu olsun.

Hikayesi ve bizlere çağrıştırdıkları ile 8 Mart belki kutlanacak bir gün değil. Toplumun yarısının sorunlarının, yaşamının ele alınması için yılda bir günü ayırmışsak eğer, gerçekten büyük sorun ve büyük bir ihtiyaç ile karşı karşıyayız demektir.

Bununla birlikte, bu gün, daha iyi bir dünya, daha adil bir toplum için, fırsat eşitliği için bir yol açıyorsa eğer, gerçekten değerlidir demek ki.
Tesadüf bu ya, üyesi olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğum Fethiye Lions Kulübümüz ile ilk defa bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde tanışmıştım.

8 Mart Dünya Kadınlar günü bizler için bir hatırlatmadır. Kadınlara, çocuklara, insanımıza sahip çıkmanın her zaman ödevimiz ve görevimiz olduğunu hatırlatır.

8 Mart nedeni ile çok anlamlı çalışmalar düzenleyen Lions ve Leo Kulüplerimizi kutluyor, bugün ve her zaman inandığımız yolda daha iyi bir yaşam, daha iyi bir Dünya için her zaman olduğu gibi birlikte çalışmaya devam etmemizi gönülden diliyorum.

Uluslararası Başkanımız Sayın Gudrun Yngvadottir’in 2018-2019 Dönemi Programı "New Voices-Yeni Sesler" de, Lions’ta ve sivil toplum hayatında kadınlara destek olan çalışmalara önem verirken, kadınların toplumda sivil toplum gönüllüsü ve öncüsü olarak yer almasını da teşvik ediyor. Türk Lionları olarak, 118-R Lions ve Leo Ailesi olarak bizler bunu yıllardır büyük başarı ile gerçekleştiriyoruz.

Bizler toplumun ancak kadın erkek tüm bireyleriyle işbirliği içinde çalışmasıyla gerçek başarıya ulaşılabileceğine derinden inanan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları olarak, Güzel Ülkemize vatandaşlık borcumuzu ödemek adına, kalbimizde sevgi ve iyiliğe inançla, mutlulukla çalışmaya devam edeceğiz.

“Bilgiyi, Sevgiyi, Saygıyı Hissederek Yaşayalım ve Yaşatalım,” diyerek,
“Tek Kalp” olarak ilerlemek arzusuyla,
En içten Lions sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Zeynep Kocasinan
118 R Genel Yönetmeni
New Voices Yeni Sesler MD Koordinatörü