lions Türkiye Lions Türkiye
 



Altı Nokta Körler Vakfı, körlerin eğitilmesi, rehabilite edilmesi, işyerlerine yerleştirilmesi ve iş hayatında verimli hale getirilmesi, körlüğün önlenmesi ve sorunları doğrultusunda kamuoyu oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmak üzere 1972 yılında kuruldu.

Kurucuları arasında Altı Nokta Körler Derneği, İstanbul Valiliği, İstanbul Belediyesi, Milliyet Gazetesi, Lions Yönetim Çevresi ve bazı Lions Kulüpleri, önemli iş insanları, Türkiye'de bulunan yabancı misyon mensupları bulunuyor. Altı Nokta Körler Vakfı, Milliyet gazetesinin açtığı kampanyadan elde edilen bağışın da katkısıyla Altı Nokta Körler Derneği'ne İstanbul Belediyesi'nce tahsis edilen arazi üzerine Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’ni inşa etmiş ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan bir protokolle, Türkiye’nin yetişkin görme engellilere yönelik ilk rehabilitasyon merkezi, hizmete açılmıştır.

İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi
Bugün, İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Altı Nokta Körler Vakfı ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasındaki bir işbirliği protokolü çerçevesinde, yetişkin görme engellilere temel ve mesleki rehabilitasyon eğitimi hizmeti veriyor. Eğitimden yararlanmak isteyen görme engelli bireylerin bulundukları ilin Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

5,5 ay süresince yatılı olarak verilen Temel Rehabilitasyon Eğitimi, görme engelli kişinin günlük yaşamını bağımsız sürdürmesini amaçlıyor. Bu kapsamda görme engelli kursiyerlere bağımsız hareket, kişisel idare, kabartma yazı, abaküs, iş atölyesi, santral operatörlüğü, bilgisayar dersleri veriliyor.

Mesleki Rehabilitasyon Eğitim programında yer alan Masaj Eğitimi ile de görme engellilere mesleki formasyon kazandırılarak ekonomik bağımsızlıklarını sağlamalarının yolu açılıyor. 

Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü’nde 6 ay teorik ve pratik eğitim alan kursiyerler hastanelerin fizik tedavi ünitelerinde, güzellik merkezlerinde, turistik tesislerde istihdam olanağı bulabiliyor.

Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Perihan Esen Minkari Dijital Kütüphanesi bünyesinde 6000 den fazla sesli kitap kaydı bulunuyor. Kütüphane hem eğitimlere devam eden görme engelli kursiyerlerimize hem de Vakfımızdan sesli kitap talebinde bulunan tüm görme engellilere hizmet veriyor.

Rehabilitasyon Merkezi’mizde eğitim gören kursiyerlerimizin toplumsal yaşama katılımlarını güçlendirmek amacıyla müze gezileri, tiyatro ve sinema, seminerler ve benzeri etkinlikler düzenleniyor. Bunlara ek olarak Bowling Turnuvası, Olta Şenliği gibi kamusal alanlarda yapılan aktivitelerle de görünürlük sağlamayı amaçlayan çalışmalar de yapılıyor.

Görme engellilerin eğitim ve istihdamına yönelik bu projelerin yanı sıra Rehabilitasyon Merkezi binasının iyileştirilmesi, modernize edilmesi ve güncel gereksinimlere göre düzenlenmesiyle ilgili olarak;
Altı Nokta Körler Vakfı, kendi öz kaynaklarının yanı sıra ulusal ve uluslararası kişi ve kuruluşlardan sağladığı kaynakları Rehabilitasyon Merkezi’ne yönelik çeşitli projelere aktarmaktadır. 

Vakıf Rehabilitasyon Merkezi binası, eğitimi ve kursiyerlerine yönelik her türlü ihtiyaca, kaynakları doğrultusunda, destek sağlamaya devam etmektedir. Altı Nokta Körler Vakfı son senelerde sağladığı fonlarla hizmetlerine toplumun körlük ve körlerle ilgili konulardaki yaklaşımlarında Avrupa standardını yakalamasını hedefleyen yeni ve çağdaş bir anlayış getirdi.

Vakfımız bir çok projelerin yanı sıra talep eden görme engelli bireylerin sesli kitap ve beyaz baston taleplerini, kaynak yaratabildiği sürece, ücretsiz olarak karşılamaktadır.





Altı Nokta Körler Vakfı Tanıtım Dosyası 2020

İletişim: Reşitpaşa, Tuncay Artun Cd. No: 69 Emirgan / Sarıyer-İstanbul
Telefon: 0212 277 62 28
Faks: 0212 323 21 54
E-posta: info@6nokta.org.tr

Daha fazla bilgi için, www.6nokta.org.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.